In 1875 besloot de Kerkvoogdij een deugdelijk orgel aan te schaffen om de gemeentezang te ondersteunen.

Hermannus Gerhardus Holtgräve, een vermaard orgelbouwer uit Deventer, kreeg de opdracht gegund. In 1878 voer een zeilschip met het nieuwe orgel naar Gouda en daarna ging het orgel per trekschuit naar Stolwijk.
In 1947 werd het orgel, tegelijkertijd met het kerkgebouw, afgebroken. Het kreeg een tijdelijk onderkomen op een hooizolder in Schoonouwen. In 1949 is het instrument met enkele aanpassingen weer in het nieuwe gebouw geplaatst.

In de tachtiger jaren van de twintigste eeuw vertoonde het instrument zoveel gebreken, dat de kerkvoogden besloten tot een algehele restauratie. De firma Flentrop uit Zaandam voerde dit en uit breidde het orgel uit met een zelfstandig pedaal.
Holtgräve gaf het orgel een geheel eigen karakter, dat na de restauratie weer in oorspronkelijke staat is hersteld. In die zin mag het orgel als begeleidinginstrument voor de gemeentezang weer volledig ten dienste staan aan het verkondigen van Gods lof.