Wie Stolwijk nadert kan al van grote afstand de contouren van de Hervormde kerk zien.

Opvallend is daarbij de scheef¬staande toren. Deze 45 meter hoge toren is gebouwd in 1501 in laatgotische stijl.
Voor de restauratie in 1941-1945 stond de toren maar liefst 1,15 meter uit het lood. Tijdens deze zeer noodzakelijke restauratie in de oorlogsjaren kwam door het onderpulsen van de toren beweging in het gevaarte. De geschiedenis vermeldt dat het gevaar dreigde dat de toren in rechte stand zou komen en het kerkgebouw mee zou trekken. Dit gevaar kon men voorkomen. De toren staat nu nog 85 centimeter uit het lood. De burgerlijke gemeente is eigenaar.

In de toren is een 900 kg zware luidklok opgehangen. In de oorlogsjaren 1940-1945 is de vorige klok op last van de Duitsers weggehaald. De huidige klok is na de oorlog in Heiligerlee gegoten. Hierop is de volgende inscriptie aangebracht:
"D'oude viel door 's boozen macht
Ik houde stand door Christus' kracht".