14 september 2019

Lokatie: Hervormde Kerk

KERKGEBOUW EN ORGEL OP MONUMENTENDAG.
Sommigen denken dat onze kerk een oud monument is en in een krant werd het al eens een “eeuwenoud gebouw” genoemd. Wellicht komt dat door de toren die wel ruim 500 jaar oud is en de oude, klassieke bouwstijl. In werkelijkheid is deze kerk - na de sloop van de vorige kerk - herbouwd in 1948 en 1949. Dat betekent dat het dit jaar 70 jaar geleden is dat deze is opgeleverd en in gebruik genomen is, en wel op 6 juli 1949.
Voor het orgel is het dit jaar ook een jubileum jaar; het is 150 jaar geleden gebouwd in een vorig kerkgebouw en bij de huidige herbouw ook weer teruggeplaatst. Met monumentendag zal het orgel regelmatig door een van onze organisten worden bespeeld.
DV zal met Open Monumentendag zaterdag 14 september de Historische Vereniging “Oud Stolwijck” in de kerkenraadkamers een expositie met tekeningen, beeld en geluid inrichten van zowel de sloop en herbouw van de kerk, als ook de grote orgelrestauratie in 1990/92. En natuurlijk is de kerk ook gewoon open voor bezichtiging en is er weer een mogelijkheid om in de toren te klimmen. Ook zal het orgel regelmatig door een van onze organisten worden bespeeld.
Welkom dus op zaterdag 14 september van 10 tot 16 uur.